Een fietshelm is een van de belangrijkste onderdelen van een fietsoutfit. Het beschermt jouw hoofd tegen (ernstige) verwondingen op het moment dat het nodig is. Moderne fietshelmen zijn aerodynamisch, ventilerend en bovendien licht. Daarbij mag het gebruik van de fietsbril niet achterblijven. Met een fietshelm stap jij dus veilig en comfortabel op fiets.
Fietshelmen bestaan er voor veel verschillende disciplines, zoals: mountainbiken, racefietsen en BMXen. Een geschikte fietshelm geeft invulling aan jouw fiets stijl. Hier moet gekeken worden naar het type fiets, de pasvorm, materiaal en veiligheid.
Fietshelmen zijn er per type fietser en hebben uiteenlopende eigenschappen, zoals: vormgeving, gewicht, veiligheidsaspecten en andere functionele eigenschappen om een specifieke stijl fietsen te bevorderen.
Fietshelmen zijn er (o.a.) voor:
Het materiaal van een fietshelm bepaald in grote mate de prijs, het gewicht en omvang. Relatief lichte helmen bieden meer comfort, maar zijn ook duurder. Daarnaast kan met de keuze in materiaal bespaart worden op de totale omvang/grootte van de fietshelm. Wat in de wereld van wielrennen vooral belangrijk is. Ook dit brengt extra kosten met zich mee.
Een duurdere keuze in materiaal, zoals het gebruik van carbon, betekent niet dat een helm ook veiliger is. Het investeren in soortgelijke helmen is vooral belonend bij lange en intensieve ritten.
Fietshelmen moeten niet los, maar ook niet te strak zitten. Een goed passende fietshelm sluit overal goed aan. Niet elk merk zal daardoor bij jouw hoofdvorm passen. Mocht het gewilde merk geen goed passen helm aanbieden, bekijk dan eens één van de vele andere merken.
Tijdens het fietsen moet de helm niet los van het hoofd (kunnen) bewegen. De helm is in dit geval te groot. Daarentegen kan een te strakke helm oncomfortabel zijn en verliest het ventilerende eigenschappen. Een goede pasvorm is: strak genoeg om niet los van het hoofd te kunnen bewegen en comfortabel tijdens het fietsen.
Fabrikanten adviseren om een helm na 3-5 jaar te vervangen, vanwege blootstelling aan water, UV-straling en impact. Wat de effectiviteit van de beschermende eigenschappen vermindert.
Daarnaast is (zware) impact een reden om een helm te vervangen. Ook als een helm op het eerste oog onbeschadigd lijkt. Een helm biedt niet dezelfde veiligheid na een impact en kan bovendien door micro scheurtjes uit elkaar vallen. Neem daarom het zeker voor het onzekere: vervang een helm na (zware) impact.
Alle fietshelmen op Fietsservice.nl beschikken over het EN-1078 certificaat. Een door de Europese Unie vastgestelde eis. Dit houdt in dat alle fietshelmen voldoen aan de Europese veiligheidsnorm voor helmen. Buiten dit certificaat zijn er helmen te vinden met MIPS technologie. Kort voor Multi Directional Impact Protection System. Helmen met een MIPS bieden meer bescherming bij impact. Dit komt door de aanwezigheid van een geïntegreerde binnenschaal die zijwaartse impact kan opvangen.
Fietshelmen voor speed pedelec moeten beschikken over een NTA 8776 certificering. Een fietshelm met het EN-1078 certificaat is niet geschikt voor de hogere snelheden van een speed pedelec. Het dragen van een pedelec-helm is bovendien verplicht.
Ook de jongste fietsers kunnen beschermd op weg. Kinderfietshelmen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Met een fietshelm kunnen kinderen veilig, comfortabel en bovendien vol plezier de fiets op.
Er zijn 29 producten gevonden: