MENU TERUG
SLUITEN

Remmen

De remmen zijn natuurlijk een belangrijk en onmisbaar onderdeel van een fiets. Het zorgt ervoor dat je jouw eigen tempo kan bepalen en aanhouden. Daarnaast kun je snel tot stilstand komen als de situatie daar om vraagt. Er zijn veel verschillende soorten remmen, voor elke fiets is het dus best lastig te bepalen wat goed bij jouw situatie past. Kom je er niet uit? Fietsservice Kramer staat klaar om je te assisteren.

Lees meer ...

Soorten remsystemen

Zoals hierboven vermeld behoren de remmen tot de belangrijkste onderdelen van een fiets. Doordat je kan afremmen kan je eventueel gevaar uit de weg gaan. De varianten fietsremmen zijn hieronder op een rijtje gezet zodat je een beter overzicht hebt en makkelijker een keuze kan maken welke rem bij jouw past. 

  • Terugtraprem
  • Rollerbrakes
  • Velgremmen
  • Zij Optrek Remmen
  • V-brakes
  • Schijfremmen

Omdat er veel verschillende fietsen zijn, moet er voor elke fiets een bijpassende rem zijn. Om te beginnen is de terugtraprem onverwoestbaar, onderhoudsvrij en zit er geen kabel in die kapot kan gaan. Het nadeel aan de terugtrapremmen is dat je alleen achter kan remmen waardoor je minder snel remt en de remweg langer is. Niet handig voor mountainbikes en racefietsen dus. 

De rollerbrakes zijn makkelijk af te stellen fietsremmen waarbij de velg niet vies wordt en niet slijt. Op die manier is het ideaal voor luxere stadsfietsen of recreatieve fietsen. Het nadeel van rollerbrakes is dat je niet super hard kan remmen door de power modulator die er in zit. Wederom niet handig voor mountainbikes en racefietsen dus. 

De velgremmen gebruiken de velgen als remschijven, hierdoor zijn de remmen heel licht en remmen ze goed bij droog weer. Het nadeel is dat de velgen sneller slijten wat betekent dat ze eerder aan vervanging toe zijn. Ook worden de velgen vaak snel heet waardoor er kans is op een klapband.

De zij optrek rem is een velgrem die vaak te zien is op racefietsen. De remmen zijn alleen geschikt voor dunne banden zonder spatbord. Verder remmen deze fietsremmen minder goed dan schijfremmen. Perfect dus voor racefietsen, maar niet voor mountainbikes.  

V-brakes zijn meestal gemaakt voor vakantiefietsen, E-bikes, en sportieve hybride fietsen. Ze zijn goedkoop, makkelijk af te stellen, en geschikt voor brede banden met spatbord. Het grote nadeel van de V-brakes is dat ze vrij snel nieuwe remblokjes nodig hebben wat heel lastig en secuur werk is. 

De schijfremmen worden vaak gezien als de beste fietsremmen. Ze worden vaak gemonteerd op mountainbikes omdat ze uitstekend werken in de regen en modder. Daarnaast slijten de velgen niet en worden de remmen ook niet warm tijdens de afdaling. Het nadeel van schijfremmen is dat ze zeer kwetsbaar zijn, ze lopen meteen aan wanneer het frame of de voorvork niet stijf genoeg is. Dit, omdat er zo weinig ruimte zit tussen de schijf en de remblokjes.

 

Fietsremmen afstellen

Het is belangrijk om je fietsremmen af te stellen wanneer ze het niet goed meer remmen of als ze vaak aanlopen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen wat natuurlijk voor niemand wenselijk is. Om vertrouwd op pad te kunnen moeten je remmen het simpelweg goed doen. Bijna alle fietsremmen worden door de handen bediend, er zit een handgreep waar in geknepen moet worden om de fiets af te remmen. Hoe harder je het handvat in knijpt, hoe meer druk en kracht er op de remschijven komt te staan en hoe sneller de fiets afremt. 

Op het punt waar de remkabel uit het handvat komt zit een kabelsteller. Deze kan aangedraaid worden door een rond moertje, als je het moertje uitdraait komt er meer spanning op de kabel te staan en kun je beter remmen, en vice versa. De bovenstaande oplossing is een makkelijke oplossing, echter is het vaak beter om je remmen af te stellen bij de remmen zelf. Aangezien dit vaak een vrij complexe klus is, raden we je aan om dit te laten doen door een specialist. Je kunt contact opnemen met onze fietsservice om een afspraak in te plannen. Dan zorgen wij ervoor dat jouw remmen weer perfect werken.

 

Fietsremmen vervangen 

Naast het afstellen van fietsremmen is het ook zeker belangrijk om ze tijdig te vervangen. Wanneer jouw remmen op zijn en niet goed meer remmen kan je in gevaarlijke situaties terechtkomen. Het is dus verstandig om je remmen regelmatig te controleren en te vervangen wanneer dit nodig is. Wanneer het signaal van je remhendel amper of niet jouw remschijven bereikt zul je merken dat je fiets slecht remt. Wat je zelf dus kunt doen is vrij simpel, controleer je remkabel op scheuren, deuken en knikken. Wanneer deze scheuren deuken of knikken eruit gehaald worden zal je merken dat de fiets een stuk beter remt. 

Wanneer dit toch niet een oplossing is, dan ligt het waarschijnlijk aan de remblokjes zelf. We raden je aan om een afspraak te maken waarbij wij jouw remblokjes gaan controleren en eventueel vervangen. Aangezien dit vrij lastig werk is wat natuurlijk goed gedaan moet worden is het niet gek om een professional in te schakelen. We staan dan ook zeker voor je klaar om het probleem op te lossen.


<< Lees minder

Er is 1 product gevonden:

Remblok HydroStop BBS-09 kleur: zwart
€ 19,95 Meer info

Merk

Kleur

Maat

Sortering