Wat veel mensen niet weten is dat een fietszadel een zeer belangrijk onderdeel van de fiets is. Niet omdat je zonder zadel niet kan fietsen, maar omdat een verkeerd zadel pijn en blessures kan opleveren. Om die reden is het dus zeer belangrijk om een passend fietszadel te hebben waarmee het fietsen een stuk prettiger wordt.
Wanneer je fietst is het belangrijk om een goed fietszadel te hebben, dit voorkomt pijn en irritaties. Maar hoe kom je er nou achter wat voor soort zadel het best bij jou past. Door het grote aanbod in verschillende diktes, breedtes en materialen is het logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We raden je aan om eerst eens na te gaan wat voor soort fietser u bent. Dit kan variëren tussen een fanatieke racefietser of juist een simpele stadsfietser. Alle soorten fietsers hebben een eigen soort zadel nodig die past bij de manier van fietsen.
De volgende stap is het checken van je flexibiliteit. Een goede test hierbij is om rechtop te staan en voorover te buigen en je tenen aan te raken. Kan je je tenen aanraken, dan ben je flexibel. Kan je dit niet, dan ben je in mindere mate flexibel. Nu vraag jij je natuurlijk af wat dit te maken heeft met het uitzoeken van een zadel. Dat zal ik je vertellen; over het algemeen schuiven flexibele mensen behoorlijk over het fietszadel waardoor ze beter een bol zadel kunnen nemen. Als je totaal niet flexibel bent, dan kan je beter kiezen voor een plat zadel omdat je van jezelf al veel stabieler op een fietszadel zit.
Naast je flexibiliteit is het ook verstandig om de breedte van je zitbotjes te meten. Met behulp van deze maten kan je de breedte van je zadel bepalen. Zodra je zadel namelijk te smal of te breedt is zul je erachter komen dat het na een tijd niet prettig meer zit. Voor mountainbikers en racefietsers is de breedte van het zadel extra belangrijk, omdat die vaak meer druk op het zadel zetten en er en langere tijd op zitten.
Wanneer je rekening houdt met bovenstaande punten kan je op zoek naar het zadel dat bij je past. Zodra je het juiste zadel hebt gevonden is het nog niet helemaal klaar. Het is namelijk ook belangrijk om de hoogte en de helling van je zadel aan te passen naar de manier hoe jij het graag wil. Omdat het lastig is om dit op afstand te bepalen raden we je aan om langs te komen in onze winkel in Appelscha, zodat we uw fietszadel perfect kunnen afstellen.
Zoals eerder omschreven zijn er veel soorten fietszadels en is het belangrijk een soort fietszadel te hebben dat bij jou past. Daarom hebben we de verschillende soorten zadels op een rijtje gezet, zodat u de voor- en nadelen van de zadels tegen elkaar af kunt wegen. Om te beginnen is er veel verschil in het materiaal waar het fietszadel van gemaakt is. Over het algemeen zijn de volgende drie materialen het meest in gebruik;
Gelzadels zijn vaak de favoriete zadels. Ze vangen de druk van het lichaam goed op en ze zorgen voor weinig ongewenste trillingen. Het nadeel van een gelzadel ligt hem vooral bij het fietsen van lange afstanden. Je zitbotjes verzakken na een tijdje in het gel en ook warmen de gelzadels snel op wanneer het warm is.
Leren zadels daarentegen gaan juist perfect naar de vorm van je zitbotjes staan. Ook warmen ze veel minder snel op dan gelzadels. Het nadeel van Leren zadels is dat ze niet goed tegen regen kunnen en dat goed onderhoud noodzakelijk is.
Ook schuimzadels geven veel ondersteuning en zakken bijna niet weg, wat dus ideaal is voor de lange afstanden. Ook worden de zadels niet warm bij hoge temperaturen en kunnen ze prima tegen de regen. Het nadeel van schuimzadels is dat ze helaas vaak een stuk duurder zijn dan gel of leren zadels.
Verder wordt er meestal een onderscheid gemaakt tussen 2 soorten fietszadels. De ene is het recreatieve zadel, de ander het sportzadel. Bij een recreatief zadel gaat het grotendeels om comfort, het zadel heeft dan ook een groot zitvlak zodat je billen er comfortabel op kunnen rusten. Dit zijn dan ook de zadels die je op bijna iedere recreatieve fiets terugziet. Aan de andere kant zijn er ook sportzadels, deze zijn vaak bedoeld voor racefietsen en mountainbikes. Het oppervlakte van het zadel is vaak een stuk kleiner, terwijl het zadel wel een stukje langer is. Dit omdat je fietshouding vaak voorover gebogen is en je dichter bij het stuur zit. Je hebt dan dus minder ruimte nodig op de achterzijde van het zadel en een stukje extra aan de voorzijde.
Er zijn 29 producten gevonden: